Kronborg Slot

 Kronborg castle med Dannebrog og øresund

Kronborg Castle med Dannebrog og øresund

Kronborg Castle, the Elsinore Castle of Shakespeare’s Hamlet er et slot og fæstningsanlæg i Helsingør. Slottet er et af Nordeuropas mest betydningsfulde renæssanceslotte og blev i år 2000 medtaget på UNESCOs Verdensarvsliste.[1]

Elsinore Castle, Bright Sunshine

Elsinore Castle, Bright Sunshin, the yard

 

 

 

Slottet ligger på Sjællands yderste spids, hvor Øresund er smallest, en strategisk vigtig beliggenhed der gjorde det muligt at kontrollere indsejlingen til Østersøen gennem Øresund.

krestenhillerup.dk`s foto af Kronborg Slot

Kronborg slot Helsingør fotograferet fra søsiden

Kronborgs historie kan føres tilbage til fæstningen Krogen, der blev opført af Erik af Pommern i 1420’erne. Sammen med Helsingborg Slot på den anden side af Øresund, kunne fæstningen kontrollere indsejlingen til Østersøen og sikre opkrævningen af told af de forbisejlende skibe.

krestenhillerup.dk `s foto af kronborg slot

kronborg slot i Helsingør fotograferet fra øresund

Fra 1574 til 1585 ombyggede Frederik 2. den middelalderlige borg til et storslået renæssanceslot. Store dele af slottet blev ødelagt af en brand i 1629, men det blev efterfølgende genopført af Christian 4. I 1658 blev Kronborg belejret og erobret af en svensk hær, der efterfølgende tog en stor del af slottets kunstværker og interiør som krigsbytte. I 1785 ophørte slottet med at fungere som kongelig residens og blev indrettet som kaserne. Militæret forlod selve slottet i 1923 og slottens areal i 1991.[2] Efter en grundig restaurering blev Kronborg åbnet for offentligheden i 1938 (wikipedia)

krestenhillerup.dk `s foto af kronborgslot

Close up af kronborg slot Helsingør. Detalje med fyret.

 

I 1420’erne begyndte den danske konge, Erik af Pommern, at opkræve en særlig sundtold af de forbisejlende skibe. For at understøtte denne opkrævning lod han opføre en stærk fæstning ved navn Krogen på det sted, hvor Kronborg nu ligger. Fæstningen bestod af en række huse bag en kvadratisk fæstningsmur, der svarede nogenlunde til det nuværende slots ydre omkreds.

Kronborg Port, vinterne 2010, broen

Siden opførelsen blev Krogen udbygget løbende, og Christian 3. havde planer for en større ombygning af borgen, der dog ikke blev realiseret.

Kronborg slot vinter panorama

Kronborg, vinterscene

Frederik 2.s Kronborg

Efter sin sejr over Sverige i Den Nordiske Syvårskrig i 1570 besluttede Frederik 2. at bygge borgen helt om. Ombygningen til en nyt slot i renæssancestil med fire fløje begyndte i 1574, og blev ledet af de nederlandske bygmestre Anthonis van Obbergen og Hans van Paeschen, der også skabte fæstningen med fire bastioner. I 1577 fik slottet sit nye navn, og i 1585 stod det nye slot færdigt. Umiddelbart fremtræder Kronborg som et på den tid helt igennem nybygget slot, men indendørs er der mange mure fra Krogens tid, og flere steder er der blændede vinduesåbninger mellem to rum, trappetrin, der ingen steder fører hen m.m.

Kronborg panorama, The Shakespeare Quote “Something is rotten in the state of Denmark”

At Kronborg oprindeligt var planlagt trefløjet kan ses i fløjenes bredde; den østlige fløj er noget smallere end resten, og består faktisk kun af lange gallerier, der skaber en indendørs forbindelse mellem de kongelige gemakker i nordfløjen og slotskirken og dansesalen i sydfløjen.

Kronborg Slot/ Elsinore Castle, inside the walls

Det nye slot blev udstyret med et overdådigt interiør. Til udsmykning af Dansesalen blev der udført en serie gobeliner af høj kvalitet, Kronborgtapeterne, der forestiller den danske kongerække fra sagnkongerne frem til Frederik 2. Serien indeholdt oprindeligt i alt 43 gobeliner, og blev udført i Helsingør af indkaldte nederlandske vævere. Kun 15 af disse gobeliner er bevaret, hvoraf 7 hænger på Kronborg og 8 på Nationalmuseet i København.[3] De kan genkendes på at den blå bort i hver gobelins nederste venstre hjørne indeholder en gylden krone og et B som mærke for Kronborg.

krestenhillerup.dk `s foto af kronborgslot

kronborg elsinore sety fra sydøst

Branden i 1629[redigér | redigér wikikode]

Natten til 24. september 1629 brændte Kronborg som resultat af to håndværkeres skødesløshed. Det meste af interiøret blev ødelagt ved branden, og kun slotskirken overlevede nogenlunde uskadt takket være dens solide loftshvælvinger. Også Kronborgtapeterne slap uskadt fra branden, da de ikke havde været ophængt i Dansesalen, da slottet brændte.

Kronborg slot i sommersol

Kronborg slot i sommersol

I 1630’erne genopførte Christian 4. Kronborg. I det ydre blev slottet stort set genopført i sin oprindelige form, mens det i det indre blev udstyret med et nyt interiør. Enkelte dele af Christian 4.s interiør, som loftsmalerier, kaminer og udskårne døre, findes stadig på Kronborg i dag.

Karl Gustav-krigene

krestenhillerup.dk`s foto af Kronborg Slot

Kronborg slot fotograferet fra nord.

Kronborgs belejring i 1658.

krestenhillerup.dk`s foto af Kronborg Slot

Kronborg Slot set fra søsiden.

Under Karl Gustav-krigene blev Kronborg i 1658 belejret og indtaget af Karl 10. Gustavs tropper. Under den efterfølgende besættelse fra 1658 til 1660 blev slottet plyndret af både tyske og svenske soldater, og slottets interiører udsat for store ødelæggelser. Skulpturer, springvand og malerier blev stjålet. En uvurderlig genstand blandt de røvede ting var kong Frederik 2.s bordhimmel, en betydningsfuld gobelin (en slags baldakin) vævet i uld og silke med guld- og sølvtråde. Svenskerne har ikke brugt den, fordi Frederik 2. og dronning Sophie af Mecklenburgs våbenskjolde var indvævet på et iøjnefaldende sted som symbol på kongens magt. Frederik 2.s bordhimmel er normalt udstillet på Nationalmuseum i Stockholm, men kan fra 24. april 2012 og fire år frem opleves på Kronborg.

Panorama - Kronborg, set indefra gården

Panorama – Kronborg, set indefra gården

 

Kronborg som fæstning[redigér | redigér wikikode]

Kronborg slot

Kronborg slot, foråret 2011, i forårs sol

Kronborg set fra vest. I forgrunden den ydre voldgrav og Kronværksporten.

Efter Karl Gustav-krigene genvandt Kronborg aldrig helt sin betydning som kongeslot, og blev i stigende grad anvendt og udbygget som fæstningsanlæg.

krestenhillerup.dk`s foto af Kronborg Slot

Kronborg Slot Østsiden, fra øresund

I 1772 sad Dronning Caroline Mathilde fængslet på Kronborg efter Johan Friedrich Struensees fald, indtil hun blev hentet af et engelsk orlogsskib og sejlet til den britiske besiddelse Hannover i Tyskland.

krestenhillerup.dk `s foto af kronborgslot

kronborg slot helsingør fra østsiden

I slutningen af 1700-tallet blev Kronborg helt opgivet som kongebolig, og militæret fik lokaler i de tidligere kongelige gemakker på slottet, der nu blev brugt som kaserne.

Med ophævelse af Øresundstolden i 1857 på grund af pres fra USA mistede Kronborg størstedelen af sin militære betydning. I 1924 forlod militæret selve slotsbygningen, og 1991 rykkede militæret fuldstændig ud af slotsområdet.

Hamlet på Kronborg

Hamlet på Kronborg
Shakespeares skuespil Hamlet er henlagt til slottet i Elsinore; det engelske navn for Helsingør

Hamlet

Mindesmærke for William Shakespeare i Fireportegården

Shakespeares skuespil Hamlet er henlagt til slottet i Elsinore; det engelske navn for

Comments are Disabled